Itt az ősz, hamarosan beköszönt a fűtési szezon.
Ebben az időszakban megjelenhetnek a házalók, akik sorra járják a házakat – elsősorban az egyedül élő idős embereket – és jó áron tűzifát ajánlanak megvételre. A jó minőségű fáról készített képpel azt a látszatot keltik, hogy megéri rendelni az ajánlott fából, a vételárat vagy annak egy részét a csalók előre kérik egy későbbi szállítás ígéretével, azonban tényleges kiszállításra általában már nem kerül sor. Ha mégis, akkor silány minőségű és a kialkudott mennyiségnél jóval kevesebb fát szállítanak a becsapott vásárlónak.

  • Csak megbízható kereskedőtől (pl.: erdészet, erdőtulajdonos, őstermelő, hivatalos fakereskedő) vásároljon!
  • Előre beszélje meg az eladóval a megvásárolni kívánt tűzifa fajtáját, mennyiségét (hány köbméter, erdei köbméter, esetleg mázsa) és vételárát, valamint a kiszállítás idejét, módját!
  • Soha ne fizessen előre, előleget se!
  • Vásárlás előtt tájékozódjon az éppen aktuális tűzifa árakról! Az állami erdészetek honlapjairól naprakész információt szerezhet be ezzel kapcsolatban!
  • Aki nem ismeri a fafajokat és/vagy nem ért a kiszállított mennyiség felméréséhez, „megsaccolásához”, kérjen meg egy hozzáértő embert, hogy legyen ott a rakomány érkezésekor!
  • Mindig kérjen részletes számlát a megvásárolt fáról! Kézzel firkált irományt ne fogadjon el senkitől és azt se, hogy „majd utólag küldjük a számlát”!
  • Ha a vevő vagy segítője nincs megelégedve a fa minőségével (nem azt kapta, amit rendelt) vagy mennyiségével, akkor a szállítónak ne engedje lerakodni a szállítmányt, szükség esetén kérjen rendőri intézkedést!
  • Legyen óvatos! Az árust ne hagyja felügyelet nélkül az udvaron és a házba soha ne engedje be!

Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság

https://docs.google.com/document/d/1uKHmFlyZhAiFykXMmMK4ZMvJ5E9PryZw/edit?usp=sharing&ouid=104661997107436116304&rtpof=true&sd=true

PEST VÁRMEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG

BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY

1145 Budapest, Róna utca 124. lev.: 1557 Budapest, Pf. 20. tel.: 460-7101; BM: 28-811

E-mail: elbir@pest.police.hu KÉR azonosító: ORFK PEST